Genbrug – en god forretning

Efter finanskrisen ramte i 2007-2009 er det blevet populært at købe og sælge genbrugsting. Før verdensøkonomien brast i midten af 00’erne havde de fleste af os oparbejdet et ganske stort forbrug, og der herskede en brug-og-smid-væk kultur, hvor vi købte nyt af alting i stedet for at købe brugt.

Men alt lige fra møbler til tøj, legetøj og elektronik forhandles i dag som genbrugsting, og det er godt for både pengepungen og miljøet. I stedet for at smide bunker af brugte møbler, tøj, computere og andet på genbrugsstationen, så sælger vi det og køber det i butikker eller hos hinanden.

Hvis du gerne vil starte din egen forretning, så kan du eksempelvis starte en genbrugsbutik på nettet. Der er flere forretningsmodeller, du kan vælge imellem. Du kan enten vælge at skaffe genbrugstingene selv og sælge dem i din netbutik. Du kan f.eks. tage på loppemarkeder eller købe dødsboer, hvor der ofte er mange interessante ting at finde, som kan sælge videre med en udmærket fortjeneste. Du kan også vælge at starte en netbutik, som er baseret på, at folk kan købe og sælge varer af hinanden. Du formidler kontakten mellem køber og sælger via din hjemmeside, og hver gang der er et salg, så får du en procentdel af salget.

Det kan være meget forskelligt, hvad kunderne efterspørger. Men nogle efterspørger måske klassisk dansk design som møbler, lamper eller brugskunst fra 50’erne, 60’erne eller 70’erne. Andre leder efter brugt mærketøj i god kvalitet. Andre leder efter brugskunst i fransk vintagestil, som kun kan fås i Frankrig, men måske er du typen, der tager til Frankrig og går på loppemarked flere gange om året, og så er det jo oplagt at have den slags ting i din webbutik. Du kan også sælge gamle bøger, børnebøger eller tegneseriehæfter. Eller måske vil du hellere sælge brugt elektronik som eksempelvis computere og mobiltelefoner. Det er helt op til dig, hvad du beslutter dig for.

Det er nemt at komme i gang med at starte en forretning på nettet. Så snart du har et CVR-nummer, kan du gå i gang med at oprette en hjemmeside. Du kan få forskellige plugins, så du kan tilkoble betalingsløsninger til din hjemmeside. Derudover skal du selvfølgelig markedsføre din hjemmeside, så kunderne ved, at din webbutik findes. Det behøver ikke at koste en bondegård at starte en netbutik, og det kan faktisk gøres for få penge. Men du vil måske alligevel gerne have lidt startkapital, og så kan du med fordel ansøge om et erhvervslån til en god rente, så du kommer godt fra start. Måske skal din webbutik med genbrugsvarer blot være en hobbyforretning, men det kan også meget vel være, at du kan leve af det, når der først kommer godt gang i forretningen.